Άρθρα

Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!

Από την Ελευθερία Βασιλειάδη

Νέα - Aρθρα


Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!

Το εστιατόριο "Ikarus" του πολυχώρου Hangar7 στο αεροδρόμιο του Salzburg, στο πλαίσιο ενός project διεθνούς απήχησης, διέγραψε το μήνα που μάς πέρασε γευστική τροχιά για πρώτη φορά υπό την καθοδήγηση Έλληνα chef.

Ο λόγος για το Δημήτρη Παμπόρη που δημιούργησε ένα μενού με ελληνικό αέρα αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ακόμα και από τους πιο "δύσπιστους" ουρανίσκους.

Ένα project με διεθνή δυναμική

H ιδέα του project υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003, όταν ακόμα τα εστιατόρια σε παγκόσμιο επίπεδο δεν τολμούσαν να φέρουν σε πέρας ένα guest chef concept. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν και οι συντελεστές του concept, δεν θα ήταν "δίκαιο" για έναν εμβληματικό χώρο όπως το Hangar7 να φιλοξενήσει ένα συμβατικό concept οπότε έπραξαν και ανάλογα...

Ο "σεφ του αιώνα" - κατά τον Οδηγό Gault Millau - Eckart Witzigmann και ο executive chef Martin Klein μετατρέπουν το Ikarus σε μαγειρικό λίκνο όπου chefs από κάθε γωνιά του πλανήτη δημιουργούν μενού που εναλλάσσονται σε μηνιαία βάση και προσφέρονται στους επισκέπτες για έναν ολόκληρο μήνα.

Με εμπνευστή τον Dietrich Mateschitz, συνιδιοκτήτη της Red Bull, τo project έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα παγκοσμίως ενώ η καρδιά της κουζίνας του εστιατορίου χτυπά δυνατά φιλοξενώντας προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομίας όπως Massimo Bottura, Andre Chiang, Virgilio Martinez, Eneko Atxa, Pascal Barbot, Helena Rizzo, Daniel Humm, Mauro Colargreco, Paul Perait, Gaston Acurio κ.ά.

Στο δια ταύτα λοιπόν θα καταλήξω σε αυτό που μάς ενδιαφέρει περισσότερο και δεν είναι άλλο από την πρώτη παρουσία Έλληνα chef σε αυτή την επίλεκτη "φατρία" των guest chefs. Ο λόγος για το δραστήριο, ταλαντούχο και εξαιρετικά χαμηλών τόνων Δημήτρη Παμπόρη που αποδέχτηκε την πρόσκληση του Martin Klein προσκαλώντας με τη σειρά του τους φιλήδονους ουρανίσκους των απανταχού bons vivants να πάρουν μια γεύση από Ελλάδα.


O Martin Klein γνωρίζει το Δημήτρη Παμπόρη

Δεν ήταν διόλου τυχαίο που ο chef Marc Haeberlin του Auberge de l' ill είχε προλογίσει στον Martin Klein τις μαγειρικές δεξιοτεχνίες του πρώην μαθητή του λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Μπορεί να μην υπάρχει Οδηγός Michelin για τα Eλληνικά νησιά, όμως η κουζίνα του Δημήτρη είναι απίθανη και πρέπει να πας να τη δοκιμάσεις".

Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!

Martin Klein, Dimitris Pamporis

Αναφερόταν φυσικά στο μέχρι πρότινος καλοκαιρινό μαγειρικό πόστο του Δημήτρη, το εστιατόριο "Apocalypsis Restaurant" του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suits&Spa, όπου ο Δημήτρης έγραφε τις πολυφωνικές γαστρονομικές του ανησυχίες.

Χρησιμοποιώ χρόνο παρελθοντικό γιατί, όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουμε, από την ερχόμενη σεζόν θα βρίσκεται πλέον στις Ekies All Senses Resort, όπου έχει αναλάβει χρέη executive chef και ήδη ετοιμάζεται με την ομάδα του πυρετωδώς για να παρουσιάσουν ένα ολοκαίνουριο και πολυσχιδές concept.

Η βάση της κουζίνας του έχει χρώματα Eλληνικά ενώ στα πιάτα του το κλασικό και παραδοσιακό δίνουν έδαφος στο νέο και δημιουργικό. Τονίζει επίσης τη σπουδαιότητα της σωστής επιλογής της πρώτης ύλης λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Δεν μπορείς να δημιουργήσεις πρωτοκλασάτα πιάτα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα ανάλογα υλικά".

Αυτή ακριβώς ήταν και η φιλοσοφία του μενού που παρουσίασε και στο Ikarus.

Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!
Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!
Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!

Νεολογισμοί και ελληνική παράδοση

Από το μενού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το τζατζίκι που έκανε μία αντισυμβατική εμφάνιση εν είδη macaron... Φρέσκος χυμός αγγουριού με άνηθο, κόλιανδρος και βασιλικός ήταν η ντελικάτη βάση που συμπληρωνόταν με γέμιση γιαουρτιού και κρέμα μαύρου και άσπρου σκόρδου.

Όσο για την Eλληνική σαλάτα, σερβιρίστηκε σε μικρά γυάλινα δοχεία με "χώμα" από τραγανό παξιμάδι από χαρούπι και ελαιόλαδο, φέτα, αφρό ελαιόλαδου, λεπτές ροδέλες από πίκλες κρεμμυδιού και αγγουριού, ντομάτες ελαφρά ζεματισμένες και λάδι αρωματισμένο με ρίγανη.

Η στραπατσάδα ήταν αφρός με κονσομέ από iberico chorizo ενώ το κορνέτο με φάβα δουλεμένη με ταχίνι, γαύρο μαρινέ, αφρό ελαιόλαδου με νερό τομάτας ολοκλήρωνε την τετράδα των amuse buche.

Κορνέτο με φάβα Ελληνική σαλάτα
  Κορνέτο με φάβα Ελληνική σαλάτα  

Στα κυρίως πιάτα η πίτα Μάνης με foie gras, υφές ξινόμηλο και σάλτσα μαυροδάφνη, τα μάγουλα γιουβέτσι με τραχανά και μελανόσπορη τρούφα και τα φρέσκα χτένια με ταραμά, παραλλαγές μάραθου και παραλλαγές grape fruit άρεσαν πολύ ενώ η λακέρδα τατάκι μαριναρισμένη σε αγουρίδα, σαλάτα με πίκλες αγγούρι - σέλερι και παγωτό μουστάρδα, το σκουμπρί ψημένο σε 3 φάσεις με φασόλια γίγαντες, μους από πολίτικη σαλάτα, σάλτσα από φασόλια με εσαλότ και μηλόξυδο και το αρνάκι γάλακτος με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, τομάτα στιφάδο, γιαούρτι και σάλτσα από το ψητό εντυπωσίασαν τόσο με την τεχνική τους όσο και με τη βαθιά τους γεύση.


Τζατζίκι macaron Στραπατσάδα
  Τζατζίκι macaron Στραπατσάδα  

Όσο για το γλυκό επίλογο, περιλάμβανε γαλακτομπούρεκο που ήταν φύλλο ψημένο με δεντρολίβανο, ανανά ραγού, παγωτό από αλατισμένα αμύγδαλα, αφρό από λευκό αμύγδαλο και ναμελάκα με φασόλι τόνγκα, βάση πραλίνα jivara και σορμπέ γλυκοπατάτας.

"Η εμπειρία του να μπαίνεις στην ίδια κουζίνα με μάγειρες που έχουν μαγειρέψει με τους καλύτερους είναι απερίγραπτη. Ο τρόπος που αγκάλιασαν την ελληνική κουζίνα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο δουλεύουν μου εμπνέει βαθύ σεβασμό και θαυμασμό. Είμαι πολύ χαρούμενος που την έζησα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!
Ο 'Ίκαρος' χόρεψε συρτάκι στην Αυστρία!

Μπορεί να μην υπάρχει Οδηγός Michelin για τα Eλληνικά νησιά, όμως η κουζίνα του Δημήτρη είναι απίθανη και πρέπει να πας να τη δοκιμάσεις.