Άρθρα

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

Από την Ελευθερία Βασιλειάδη

Νέα - Aρθρα

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

H 16η έκδοση του θεσμού των World's 50 Best Restaurants πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά εκτός Λονδίνου διανύοντας τα πρώτα μίλια ενός πρωτοπόρου γαστρονομικού tour ανά τον κόσμο με το Eleven Madison Park των Daniel Humm και Will Guidara να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Το ιστορικό Royal Exhibition Building στη Μελβούρνη, φιλοξένησε τη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας σε μια βραδιά που επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις αλλά και αναμενόμενες εξελίξεις.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μας έδωσε για μια ακόμα χρονιά μια καλή ιδέα για το τι βρίσκεται ή τι θα βρεθεί άμεσα στο παγκόσμιο γαστρονομικό προσκήνιο.

Τα φετινά highlights

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Winners

Εκτός από τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, το Madison Park, το προσιτό a la carte εστιατόριο του επιχειρηματία και εστιάτορα Danny Meyer που το 2011 μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους χώρους στα χέρια των Will Guidara και Daniel Humm, ανακηρύχθηκε επίσης το καλύτερο εστιατόριο της βόρειας Αμερικής.

Eleven Madison Park Daniel Humm
  Eleven Madison Park Daniel Humm  

Μετά το ντεμπούτο του στη λίστα το 2010 στο Νo. 50, φλέρταρε με την κορυφαία δεκάδα από το 2012 φτάνοντας πέρυσι στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Οι συνιδιοκτήτες του εστιατορίου που στεγάζεται στο νεοϋορκέζικο Madison Park, παρουσιάζουν την εμπειρία του fine dining με μια δόση χιούμορ διευρύνοντας τα όρια μεταξύ της κουζίνας και της σάλας που με παιγνιώδη concepts φέρνουν πιο κοντά.

Τα μενού πολλών σταδίων που προτείνουν αποτελούν ωδή στην εποχικότητα εξιστορώντας ευφάνταστα την ιστορία και τις μαγειρικές παραδόσεις της πόλης.

Συγκριτικά με πέρυσι, τα γαλλικά εστιατόρια της λίστας διπλασιάστηκαν με το Alleno Paris au Pavillon Ledoyen, με head chef το Yannick Alleno, να εκτοξεύεται στην 31η θέση κερδίζοντας και το πολυπόθητο Highest New Entry Award.

Alleno Alleno Paris
  Yannick Alleno Alleno Paris  

Άξιο αναφοράς είναι το ότι οι τρεις από τις 6 συνολικά καταχωρήσεις με γαλλικό εσάνς είναι στην κορυφαία 20άδα.

Το Mirazur βρέθηκε από την 6η στην 4η θέση, ακολουθεί το Arpege στη 12η και το Alain Ducasse au Plaza Athenee που επανήλθε στη λίστα 13ο.

Mirazur Plaza Athenee
  Mirazur Plaza Athenee  

Mirazur - Mauro Colagreco Mirazur - Mauro Colagreco
  Mirazur - Mauro Colagreco Mirazur - Mauro Colagreco  

Στη λίστα διατηρεί επίσης δυναμική παρουσία και η Ισπανία με 3 εστιατόρια στην τελική 10άδα (και 6 στην 50άδα) με το El Celler De Can Roca να βρίσκεται στην τρίτη θέση και να παραλαμβάνει επίσης το The Ferrari Trento Art of Hospitality Award ως αναγνώριση της ζεστής ατμόσφαιρας και του φιλικού του σέρβις.

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Roca

El Celler De Can Roca Ferrari Trento Art of Hospitality Award
  El Celler De Can Roca Trento Art of Hospitality Award  

Ακολουθούν τα Asador Etxebarri (6ο) και Mugaritz (9o).

Δεδομένου ότι το Asador Etxebarri (σ.σ. Νο 10 στην περσινή λίστα) είναι ένα εστιατόριο όπου εφαρμόζουν τις αρχαιότερες τεχνικές ψησίματος στη σχάρα, το μαγείρεμα στη φωτιά φαίνεται να κερδίζει σταδιακά έδαφος και είναι πολύ πιθανόν στο εγγύς μέλλον οι μάγειρες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτή την τεχνική.

Η φετινή χρονιά ευνόησε και τη νότια Αμερική αφού στην τελική δεκάδα βρέθηκαν 2 εστιατόρια, τα Central (5°) και Maido (8ο) στη Λίμα. Μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε μερικά ενδεικτικά συμπεράσματα για το ποιοι κρατούν τα λάβαρα στην παγκόσμια γαστρονομία στο προσεχές μέλλον μαζί με τους Γάλλους και τους Ισπανούς.

Τον τίτλο του Καλύτερου Ζαχαροπλάστη του Κόσμου που πέρυσι είχε απονεμηθεί στον Pierre Herme, φέτος παρέλαβε ο Dominique Ansel που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του περίφημου υβριδικού γλυκού cronut.

Τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει την επιρροή του στα παγκόσμια γαστρονομικά δρώμενα στήνοντας ιδιαίτερους χώρους με πρωτοπόρα concepts σε Τόκιο και Λονδίνο.

Dominique Ansel Dominique Ansel
  Dominique Ansel Dominique Ansel  

Στο πλαίσιο των επιπλέον βραβεύσεων, το περουβιανό εστιατόριο Central του Virgilio Martinez κέρδισε και τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της νότιας Αμερικής.

Ο Massimo Bottura του ιταλικού Osteria Francescana βρέθηκε φέτος στη δεύτερη θέση ενώ απέσπασε επίσης και το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου στην Ευρώπη.

Τα Duomo (No.15), Le Calandre (No.29), Reale (No. 43) έδωσαν επίσης το "παρών" από ιταλικής πλευράς.

Το βραβείο του καλύτερου εστιατόριου στην Ασία βρέθηκε στα χέρια του
Gaggan Anand
, σεφ και ιδιοκτήτη του Gaggan στην Μπανκόκ. Διπλά γιορτάζει και ο Heston Blumenthal των Dinner By Heston Bluementhal και Fat Duck που παρέλαβε το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς ενώ το Dinner by Heston Blumenthal ανήλθε φέτος 9 θέσεις φτάνοντας στο Νο. 36.

Από τη βραδιά δεν έλειψαν και εστιατόρια του βορρά με το Geranium να φτάνει στη 19η θέση και το Relae, στο οποίο έχει δύο χρονιές αποσπάσει το Sustainable Restaurant Award, να φτάνει στην 39η. Το συγκεκριμένο βραβείο φέτος απονεμήθηκε στο γαλλικό Septime.

Τα πρώτα δεδομένα της φετινής ατζέντας των "World's 50 Best Restaurants".

Λίγες μόλις μέρες πριν την επίσημη τελετή απονομής δημοσιεύτηκε η λίστα των εστιατορίων που κατατάσσονται στη δεύτερη 50άδα του θεσμού με την ανακοίνωση των World's Best Female Award, The Diner's Club© Lifetime Achievement Award και Miele One to Watch Award να έχουν προηγηθεί.

Ήταν μια καλή πρόγευση του τι θα επακολουθούσε δεδομένων όλων των προαναφερόμενων.

Στη φετινή κατάταξη, που περιλαμβάνει εστιατόρια από 24 χώρες από 6 ηπείρους, συμπεριλήφθηκαν 11 νέα εστιατόρια ενώ η ασιατική πλευρά ξεχώρισε με 9 καταχωρήσεις από Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ και Ινδία.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Odette στη Σιγκαπούρη, που κάνει "ντεμπούτο" στην παγκόσμια βερσιόν της λίστας στο Νο 86 αφού πρώτα απέσπασε το Highest New Entry Award στην εκδήλωση των Asia's 50 Best Restaurants που απονεμήθηκαν το Φεβρουάριο στην Μπανγκόκ.

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Highest New Entry Award

Odette Odette
  Odette Odette  

Ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες συμπεριλαμβάνονται τα Hisa Franko (Νο 69), Sud 777 (No75), Atelier Crenn (Νο 83), Selfie (No 88), Mingles (No 89), Kadeau (No 94), Sushi Saito (No 97), Florilege (No99) και Olympe (No100).


Ωστόσο, ουσιαστικά οι ΗΠΑ ηγούνται της συγκεκριμένης 50άδας με 9 θέσεις και το το νεοϋορκέζικο "Momofuku Ko" (Νο 58) ξεχώρισε σκαρφαλώνοντας 39 θέσεις στην κατάταξη.

Ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία με 4 εστιατόρια στη λίστα και η Αγγλία με 3.

Ομολογουμένως ιδιαίτερα απογοητευτικό ήταν το γεγονός ότι και φέτος, παρά την εντυπωσιακή εξέλιξη του γαστρονομικού γίγνεσθαι σε ελληνικό έδαφος στη λίστα των 100 δεν εντοπίζουμε κάποιο ελληνικό εστιατόριο...


Υψηλότερη είσοδος στη δεύτερη 50άδα το Disfrutar (Νο 55) στη Βαρκελώνη, αποτέλεσμα της συνεργασίας των Mateu Casanas, Oriol Castro και Eduard Xatruch, τριών πρώην μαγείρων του θρυλικού El Bulli, το οποίο μάλιστα απέσπασε και το βραβείο Miele One to Watch.

Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο απονέμεται σε εστιατόριο που αφ’ ενός δεν συμπεριλαμβάνεται στην κορυφαία 50άδα, αφ’ ετέρου προεκτείνει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργικότητας και έχει τις δυνατότητες να ανέλθει σύντομα στην κατάταξη.

Σημειώνουμε ότι το Disfrutar, που άνοιξε το Δεκέμβριο του '14 και βραβεύτηκε πέρυσι με το πρώτο του αστέρι Michelin, είναι το δεύτερο εγχείρημα των Casanas, Castro και Xatruch μετά το Compartir που έστησαν στην ακτή του Καντακές.

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

Disfrutar - Oriol Castro, Mateu Casavas and Eduard Xatruch

Corn tart with foie gras, Credit Francesc Guillamet Disfrutar
  Corn tart with foie gras Disfrutar  

Tart al whisky Credit Francesc Guillamet Macaroni carbonara
  Corn tart with foie gras Macaroni carbonara  

Ana Ros: Η καλύτερη γυναίκα σεφ για το 2017

Η Σλοβένα σεφ του εστιατορίου Hisa Franko, που βρίσκεται στην πόλη Κομπάριντ της γενέτειράς της, ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants ως η καλύτερη γυναίκα σεφ για το 2017 και σίγουρα συγκαταλέγεται στα πρόσωπα της χρονιάς.

Αυτοδίδακτη αλλά τολμηρή, η σεφ συνδέει άρρηκτα την επιτυχία της με τους τοπικούς παραγωγούς, αναβιώνοντας προϊόντα και παραδόσεις στα οποία δίνει το προσωπικό της στίγμα με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Ana Ros Disfrutar
  Ana Ros Ana Ros  

Στο Hisa Franko δημιουργεί πιάτα αντλώντας έμπνευση από τη μαγειρική κληρονομιά της Σλοβενίας, προσθέτοντας μοντέρνες πινελιές σε παραδοσιακές σταθερές της εγχώριας κουζίνας.

Οι γαστρονομικές της καταβολές έχουν σλοβένικες ρίζες, ωστόσο, στα πιάτα της είναι εμφανή στοιχεία από γειτονικές χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Οι γευστικές της προτάσεις, σοφιστικέ κι εκλεπτυσμένες, στηρίζονται στην φιλοσοφία του km zero κινήματος, οι πρώτες ύλες δηλαδή που χρησιμοποιεί προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τη γύρω περιοχή.

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

Franko

f Τα μενού που επιμελείται αποτελούν ωδή στην εποχικότητα υπογραμμίζοντας τη φρεσκάδα της τοπικής παραγωγής, συστήνοντας παράλληλα στους επισκέπτες του εστιατορίου την παράδοση της εγχώριας κουζίνας.

Το εστιατόριο, που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τα ιταλικά σύνορα σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του 1860.

Εδώ, η σεφ παρουσιάζει μια εμπειρία που συμπυκνώνει τη σπιτική οικειότητα και φιλοξενία με φόντο το όμορφο κάδρο της Soca Valley.

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

Ana Ros

Πριν από 17 χρόνια που ανέλαβε το Hisa Franko, μετά την απόσυρση του πεθερού της, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη μετέπειτα εξέλιξή της δεδομένου ότι το υπόβαθρο των σπουδών της είναι από το χώρο της διπλωματίας και όχι της γαστρονομίας.

Ωστόσο, μπορεί να μεταπήδησε σε εντελώς διαφορετικό χώρο, επί της ουσίας, όμως, θεωρείται πρέσβειρα της γενέτειράς της. Μετά από τη συμμετοχή της στη σειρά Chef's Table που προβάλλεται από το Netflix και τη συμμετοχή της σε παγκοσμίου βεληνεκούς γαστρονομικές εκδηλώσεις, όπως το Grand Gelinaz Shuffle, η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε, ενώ το εστιατόριό της αποτελεί πλέον πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης και όχι μόνο Ευρωπαίων.

Ουσιαστικά, η φετινή της διάκριση μάλλον αντανακλά την πρόθεση της επιτροπής των World's 50 Best Restaurants να διευρύνει τη γαστρονομική της οπτική φέρνοντας στο προσκήνιο μία σεφ από μία άγνωστη μαγειρικά χώρα.

Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει (ακόμα) οδηγός Michelin για τη Σλοβενία, κάτι που με τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξει...



Heston Blumenthal: Η αναγνώριση της συνολικής του προσφοράς

To Diners Club© Lifetime Achievement Award φέτος απονέμεται στον εμπνευστή των The Fat Duck και Dinner by Heston Blumenthal, που έχει σταδιακά εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Αν και αυτοδίδακτος, το πάθος, η ευρηματικότητα και το ανατρεπτικό avant garde μαγειρικό του στυλ, που καλλιέργησε με πολυετή έρευνα, ήταν αυτά που τον έθεσαν στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής επανάστασης του φαγητού.

Το τριών πλέον αστέρων Michelin The Fat Duck στο βρετανικό χωριό Bray είναι η βάση στην οποία από το 1995 δημιουργεί και παρουσιάζει τα παιγνιώδη concepts για τα οποία φημίζεται, στα οποία συνταιριάζει αρτίστικα - και ενίοτε με μία δόση χιούμορ - την επιστήμη με τη γαστρονομία προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία.

Heston Blumenthal Heston Blumenthal
  Heston Blumenthal Heston Blumenthal  

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

Hesto Blumenthal - Counting sheep

Τη βαρύτητα του συγκεκριμένου βραβείου επικυρώνουν αντίστοιχες απονομές σε τεράστιες μορφές της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής όπως Paul Bocuse, Alain Ducasse, Alain Passard, Joel Robuchon, Thomas Keller κ.ά.

Φωτογραφίες: World’s 50 Best Restaurants, Hisa Franko, Alisa Connan, Odette Restaurant, Joan Valera, Adriz Goula, Francesc Guillamet, Philippe Vaures Santamaria, Pierre Monetta, Thomas Schauer, El Celler de Can Roca, Matteo Carassale, Anthony Lanneretonne, Geoffroy de Boismenu,

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Best Female Chef

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Best Restaurant in Europe

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Best Restaurant in North America

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - France

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Spain

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - U.S.A

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017 - Winners

World's 50 Best Restaurants 2017.Ο φετινός απόηχος

World's 50 Best Restaurants 2017