Άρθρα

Ducasse sur Seine

Γαστρονομία "εν πλω" από τον Alain Ducasse

Νέα - Aρθρα

Figure 1

Από την Ελευθερία Βασιλειάδη

Ο βραβευμένος με 21 αστέρια Michelin σεφ Alain Ducasse εμπλουτίζει το πλάνο των δραστηριοτήτων του προσθέτοντας στη φόρμουλα των γαστρονομικών εμπειριών που φέρουν την υπογραφή του και μια κρουαζιέρα στον Σηκουάνα που περιλαμβάνει ένα θελκτικό πακέτο για bon vivants.

Στον απόηχο της δικαστικής διαμάχης για το εστιατόριό του στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Eiffel την οποία δυστυχώς έχασε - ο Alain Ducasse, άνοιξε πλωτό εστιατόριο στο Παρίσι.

Το Ducasse sur Siene, όπως τιτλοφορείται το εγχείρημα, σάλπαρε στις 10 Σεπτεμβρίου με περιηγήσεις στον Σηκουάνα σε γνωστά αξιοθέατα του Παρισιού όπως ο Λούβρος, ο Πύργος του Άιφελ κ.ά. Πρόκειται για μια φιλόδοξη επένδυση της Ducasse Group που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την τουριστική εταιρεία Citysurfing.


Ducasse sur Seine
Ducasse sur Seine Ducasse sur Seine

Κόστισε 11 εκατομ. Ευρώ, είναι μοναδικό στο είδος του και για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν 18 μήνες.

Το πλωτό ταξίδι ξεκινά και ολοκληρώνεται στο Λιμάνι Debilly, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Πρόκειται για ένα πλοίο διαστάσεων 31x10 μέτρων που ζυγίζει 100 τόνους και είναι πλήρως ηλεκτρικό, κίνηση συμβολική της οικολογικής φιλοσοφίας του σεφ.

Είναι μια ακόμα περιπέτεια, ένα αληθινό εστιατόριο με αληθινή high-end μοντέρνα γαλλική κουζίνα. Είναι μοναδικό στον κόσμο.

είπε ο σεφ στο AFP

Το όνομα του Ducasse είναι συνυφασμένο με τη γαλλική κουλτούρα και κάθε νέο πλάνο είναι ενδελεχώς μελετημένο ώστε να ανταποκρίνεται στη φινέτσα και τη φιλοσοφία των Γάλλων.

Το πλωτό εστιατόριο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Gerard Ronzatti, γεφυρώνει το ναυτικό με το γήινο στιλ, η εξωτερική κατασκευή του είναι πρωτοπόρα ενώ η εσωτερική διακόσμηση λιτή και κομψή χωρίς πολλές φιοριτούρες.

Ducasse sur Seine

Το δίδυμο Maurizio Galante και Tal Lancman συνεργάστηκε για το σχεδιασμό του εστιατορίου δηλώνοντας σε τοπικά μέσα:

Αυτή η εμπειρία διαμόρφωσε την προσέγγισή μας αναφορικά με την αποτύπωση των απλών πραγμάτων της καθημερινότητας και τον μαγικό τρόπο που τα συστήνουμε στο κοινό.


Ωστόσο, όπως σε όλα τα πράγματα στη Γαλλία, δίνεται ιδιαίτερη βάση στη γαστρονομική εμπειρία.

Εστιάζοντας λοιπόν σε μια φίνα κουζίνα που μιλά άπταιστα τη γαλλική, στο μενού φιγουράρουν πιάτα όπως La volaille jaune fermiere rotie au beurre d'herbes (ψητό κοτόπουλο με βούτυρο μυρωδικών) καθώς και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το Le petit pate chaud de pintade et foie gras (αγριοπούλι πατέ και φουά γκρα) κ.ά.

Στο γαλλικό ευ τρώγειν, εκτός από την ατμόσφαιρα και το μενού, το κρασί είναι απαραίτητη σταθερά που ολοκληρώνει την εμπειρία. Η πλούσια οινική λίστα τους λοιπόν περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες από τη Βουργουνδία μέχρι το Μπορντό.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ξενάγηση στην καρδιά της Πόλης του Φωτός, γνωστής για τον πολιτιστικό της πλούτο που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της υφηλίου. Η Dejeuner sur Seine είναι κρουαζιέρα όπου οι επιβάτες θαυμάζουν τα εμβληματικά μουσεία της πόλης ενώ στη «Nuit etoilee» το πλοίο πραγματοποιεί το ταξίδι του με πρωταγωνιστή το κάδρο του παριζιάνικου νυχτερινού τοπίου και του φωτισμένου Πύργου του Άιφελ.

Η εμπειρία στο σκάφος χωρητικότητας 130 ατόμων στο γαστρονομικό κομμάτι περιλαμβάνει μια ποικιλία από επιλογές μενού που κοστίζουν από €100 (τριών πιάτων) έως γεύμα πέντε σταδίων με σαμπάνια, κρασί και ένα δώρο που δίνεται ως ενθύμιο, που προσφέρεται στην τιμή των €500. Το γενικό πλάνο περιλαμβάνει περίπου 700 κρουαζιέρες ετησίως.

Ducasse sur Seine
Ducasse sur Seine Ducasse sur Seine

Video

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ La Quete d'Alain Ducasse όπου αποτυπώνεται η φιλοσοφία του σεφ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.ducasse-seine.com/en/