Άρθρα

Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα

Ειρήνη Γιωργουδιού. European Young Chef 2019.

Νέα - Aρθρα

Figure 1

Γαστρονομία, καινοτομία και περιφερειακή ταυτότητα... αυτές είναι οι έννοιες, που ενέπνευσαν τους δημιουργούς της ιδέας για τον διαγωνισμό του Καλύτερου Νέου Σεφ της Ευρώπης (European Young Chef), που φέτος έλαβε μέρος στο Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο (European Region of Gastronomy - South Aegean 2019 (ERG)), στις 22 - 24 Οκτωβρίου 2019.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέου Σεφ, είναι ένας διαγωνισμός, που διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ιδρύματα μαγειρικής τέχνης, στις Περιφέρειες Γαστρονομίας.

Οργανωμένη ως διήμερη εκδήλωση, το European Young Chef Award, συγκεντρώνει τους φιναλίστ των περιφερειακών διαγωνισμών από όλη την Ευρώπη, για να παρουσιάσουν και να ανταλλάξουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τα παραδοσιακά πιάτα και τα τοπικά προϊόντα των περιοχών τους, και στη συνέχεια, να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, προτείνοντας την καινοτόμο ερμηνεία των παραδοσιακών συνταγών, κρινόμενοι από βραβευμένους σεφ και διεθνής εμπειρογνώμονες.

Φέτος, είχαμε τη χαρά και την τιμή, το βραβείο European Young Chef 2019, να απονεμηθεί σε μία Ελληνίδα νέα σεφ, την Ειρήνη Γιωργουδιού!


Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα

Η Ειρήνη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.

Σπούδασε τη Μαγειρική Τέχνη και εμπλούτισε τις γαστρονομικές της γνώσεις, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές της, παρακολουθώντας αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα μαγειρικής, σε όλη την Ευρώπη και ταξιδεύοντας πολύ.

Πιστεύει, ότι η γεύση πρέπει να μένει ως ανάμνηση, και, ότι το πιάτο, πρέπει να είναι το μεταφορικό μέσο, προς τη χαρά.

Η συνταγή που ενθουσίασε και τελικά κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο, ήταν: Σφυρίδα με Μπάμιες, Ζαφορά και Ξινομυζήθρα - 12 Elements.


Η φιλοσοφία της Ειρήνης, πίσω από τη δημιουργία αυτής της συνταγής, ήταν ότι, αποτελεί χαρακτηριστικό νησιώτικο πιάτο, μιας και είναι μία συνήθης παρασκευή μαγειρέματος ψαριού με λαχανικά, συνδεδεμένη με τα ήθη και τις συνήθειες του τόπου.

Τα υλικά, στο σύνολο δώδεκα, δίνουν και την ανάλογη ονομασία του πιάτου, 12 Elements, η οποία παραπέμπει στα Δωδεκάνησα, με το κάθε ένα από αυτά, να προσφέρει ένα χαρακτηριστικό προϊόν.


Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα Γαστρονομία, Καινοτομία και Περιφερειακή Ταυτότητα

Η καινοτομία της συνταγής, κρύβεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του, όπως πυρόλυση, ζύμωση, ομογενοποίηση, αυτόλυση υλικών, υφές κλπ.

Η Ειρήνη Γιωργουδιού, πλέον, συγκαταλέγεται στους πρεσβευτές του IGCAT, οι οποίοι δεσμεύονται να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα, επισημαίνοντας την πλούσια γαστρονομική πολυμορφία της Ευρώπης και συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση του πλανήτη.

Ειρήνη, καλή διαδρομή!