Παρουσιάσεις

Κωστόπουλος Πάρης

Συνέντευξη και Συνταγή από τον Έλληνα Chef

Παρουσιάσεις - Chef

 

Figure 1

Δραστήριος επαγγελματίας με εντυπωσιακή σεμιναριακή μετεκπαίδευση σε Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία κατόπιν πενταετούς φοίτησης στην "Escuela De Hosteleria De Girona Sant Narcis" (Girona-Spain).

Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα επιτυχώς σε διεθνείς διαγωνισμούς και βραβεύθηκε με εξαιρετικές κριτικές που απέσπασαν τα γευστικά και δημιουργικά του πιάτα.

Το ευρύ φάσμα της γαστρονομικής του παιδείας εμπλουτίζεται από θητεία σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε Ελλάδα και Γαλλία καθώς και εστιατόρια στην Ισπανία (Restaurant Akropolis , όπου έκανε την προσωπική του προσπάθεια διάδοσης της Μοντέρνας Ελληνικής Κουζίνας), με τελευταίο του σταθμό - ακρογωνιαίο λίθο - της εξέλιξης της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, το κορυφαίο πλέον εστιατόριο στον κόσμο ‘El Celler De Can Roca’, όπου συνεργάστηκε με τους αδερφούς Roca τη χειμερινή περίοδο 2012-2013.

Σήμερα εκτελεί χρέη Executive chef στο Langley Resort Buca Beach***** της Langley hotels στην Ανάληψη Μεσσηνίας, όπου επιμελείται ευφάνταστα menu συνδιάζοντας εύρυθμα τις πολυάριθμες γαστριμαργικές του εμπειρίες, με την επίμονη και σταθερή προσπάθειά του για εύστοχη ανάδειξη του γευστικού πλούτου που μπορεί να αναδύεται μέσα από την προσεκτική επιλογή πρώτων υλών.

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο Cucina.gr


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ποια είναι η άποψη σας για την εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας; Πως πιστεύετε πως μπορεί η ελληνική γαστρονομία να προωθηθεί στο εξωτερικό;

Η ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πολύ δυναμικά. Αυτό πιστεύω πως οφείλεται στη νέα γενιά μαγείρων με ταλέντο, έμπνευση και δημιουργικότητα που δίνουν νέα ώθηση στην ελληνική γαστρονομία.

Η ελληνική γαστρονομία μπορεί να προωθηθεί στο εξωτερικό με το να προβάλλονται οπωσδήποτε τα ελληνικά προϊόντα τροφίμων και ελληνικών κρασιών. Πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, κινήσεις μάρκετινγκ και έντονη διαφημιστική προβολή.

Ποιες πρώτες ύλες σας εμπνέουν για τη δημιουργία αγαπημένων πιάτων και γιατί;

Οι αγαπημένες μου πρώτες ύλες είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα άφθονα οπωροκηπευτικά άριστης ποιότητας που προσφέρει απλόχερα η Ελληνική γή, τα φρέσκα θαλασσινά, τα φρέσκα μυρωδικά και το ελληνικό κρασί από ελληνικές ποικιλίες.

Επίσης ο κρόκος Κοζάνης που είναι μοναδικός στον κόσμο. Όλα αυτά τα υλικά είναι αρκετά για να δημιουργήσω μοναδικές συνταγές στην κουζίνα μου.

Πάρης Κωστόπουλος στο Cucina.gr


Ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει η επιθυμητή ανταπόκριση σε έναν νέο κατάλογο;

Ο κατάλογος πρέπει να είναι από τα πιο σημαντικά σημεία του εστιατορίου, καθρεπτίζοντας την ταυτότητα της επιχείρησης. Θα πρέπει να είναι δελεαστικός προς τους πελάτες, να υπάρχει ευκρινής καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων των φαγητών, σαφής περιγραφή και ανάλυση των φαγητών. Ακόμα δεν θα πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλά ή πολύ λίγα είδη στον κατάλογο.

Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας στο El Celler De Can Roca το οποίο είναι πλέον το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο;

Σε αυτά τα χρόνια που εργάζομαι ως chef μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στο El Celler De Can Roca για δεύτερη φορά και ομολογώ πως η εμπειρία που απέκτησα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Νέες τεχνικές και γενικά μια νέα φιλοσοφία προσέγγισης για το φαγητό.

Γνώρισα τον επαγγελματία, όχι ως διασημότητα αλλά ως δημιουργό μιας νέας γαστρονομικής κουλτούρας Joan Roca, καθηγητής μου στην "Escuela de hosteleria de Girona Sant Narcis" και μέντορας μου για πολλά χρόνια κατά την πολυετή μου παραμονή στην Ισπανία.

Νιώθω περήφανος που βρέθηκα δίπλα σε αυτόν τον τόσο καταξιωμένο chef και τα θερμά μου συγχαρητήρια για την τόση μεγάλη διάκριση για το Celler De Can Roca Best restaurant in the world αλλά και σε όλο το επιτελείο του και στα αδέρφια του Jordi (pastry chef) και Josep (sommelier) που έχει συμβάλλει στην πραγματικά αξιοθαύμαστη αυτή πορεία.

Πάρης Κωστόπουλος - Γαρίδα Μεσσηνιακού Κόλπου με Κρόκο Κοζάνης - Ανθό Αλάτι και Chips από Αχλάδι Κοντούλα

Γαρίδα Μεσσηνιακού Κόλπου με Κρόκο Κοζάνης - Ανθό Αλάτι και Chips από Αχλάδι Κοντούλα


Πάρης Κωστόπουλος - Τραχανάς

Τραχανάς


Πάρης Κωστόπουλος - Carpaccio Μοσχάρι με καπαρόμηλο και ¶γρια Σπαράγγια

Carpaccio Μοσχάρι με καπαρόμηλο και ¶γρια Σπαράγγια


Πάρης Κωστόπουλος



ΣΥΝΤΑΓΗ


Καπνιστός τραχανάς με χλωροφύλλη από σπανάκι, σύγκλινο Μάνης μανιτάρια Shimeji και αρωματικός αφρός από θρούμπι.

ΥΛΙΚΑ
Για τον Τραχανά
  • ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ ΦΡΕΣΚΟ
  • ΣΚΟΡΔΟ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΞΕΡΟ
  • ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
  • ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ FARE ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ
  • ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ
  • ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  • ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ ΛΕΥΚΟ
Για τα Μανιτάρια
  • ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ SHIMEJI
  • LIGHT SOYA SAUCE
  • ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΛΕΥΚΟ
  • ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Για τον Αφρό από Θρούπι
  • ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΘΡΟΥΜΠΙ
  • ΛΕΚΙΘΙΝΗ
Αρωματικός Καπνός
  • ΜΥΡΤΙΑ
  • ΣΧΙΝΑ
  • ΚΟΥΝΟΥΚΛΑ
  • CHIPS ΑΠΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙ
Τελείωμα
  • ΣΙΡΟΠΙ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
  • ΑΝΑΛΑΤΗ ΜΥΖΗΘΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • ΣΑΛΑΤΑ ΕΣΚΑΡΟΛ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο και το κρεμμύδι brunoise σε παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά και τον καβουρδίζουμε ελαφρώς ,σβήνουμε με το λευκό κρασι και αφήνουμε να εξατμιστεί το alcool.

Προσθέτουμε διαδοχικά τον ζωμό λαχανικών και διαχειριζόμαστε τον τραχανά με την τεχνική του ριζότο.

Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και το περνάμε από τoν αποχυμωτή.

Προσθέτουμε τον χυμό από σπανάκι στον τραχανά αφού έχουμε αφήσει να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια, σβήνουμε με το λευκό βαλσάμικο και την σόγια sauce και λίγο ζωμό λαχανικών.

Κόβουμε το σύγκλινο Μάνης σε λεπτές φέτες carpaccio και φυλάμε.

Χτυπάμε με το pimer τον ζωμό από θρούμπι με την λεκιθίνη και δημιουργούμε τον αφρό.

Παίρνουμε τα αποξηραμένα βότανα και τα ανακατεύουμε με τα chips από πουρνάρι και με τη βοήθεια ενός aladin δημιουργούμε τον αρωματικό καπνό που τον εγκλωβίζουμε στην γυάλινη καμπάνα.

Τελειώνουμε το πιάτο με το σιρόπι περγαμόντο, τα φύλλα εσκαρόλ και την ανάλατη μυζήθρα Μεσσηνίας.